| 
    
      
      
       MOŽNOSTI
      RECYKLACE  
       
      DRTIČE
      POTRAVINOVÝCH ODPADŮ 
      ÚSPĚŠNÁ
      ALTERNATIVNÍ METODA RECYKLACE BIOLOGICKÉHO ODPADU 
      
      V mnoha významných městech
      světa existuje problém s likvidací komunálního odpadu. 
      Jednou z nejzávažnějších součástí tohoto problému je mokrý
      potravinový odpad z kuchyní. 
      Mokrý kuchyňský odpad se
      rychle rozkládá. Pokud ho skladujete v teplé kuchyni (odpadkovém koši),
      rychle 
      zahnívá za anaerobních podmínek, což vytváří zápach, připravuje
      útočiště pro mouchy, šváby a bakterie. 
      Většina obyvatel se snaží tento mokrý odpad dostat z domu nebo bytu
      tak rychle, jak je to jen možné. 
      Aby tomu tak bylo, přidávají ho k zbývajícímu suchému odpadu, který
      je jinak neškodný a mohl by být 
      (pokud by bylo třeba) snadno skladován celé týdny . 
      Výsledkem jsou důvěrně známé
      pytle plné hnijícího odpadu vyházené do parků. A nárůst počtu
      hlodavců 
      představuje velký zdravotní problém pro veřejnost. 
      Veškeré plány pro nakládání
      s komunálním odpadem a likvidaci tohoto odpadu mohou být úspěšné
      jen 
      tehdy, pokud bude zajištěno TŘÍDĚNÍ mokrého zahnívajícího
      potravinového odpadu od zbývajícího suchého 
      všeobecně slabě biologicky odbouratelného a často recyklovatelného
      odpadu. 
      Většina komplikací spojených se
      zastaralými metodami skládkování pramení z této malé části odpadu
      – 
      mokrého zahnívajícího odpadu. 
      TŘÍDĚNÍ této zahnívající
      části odpadu MUSÍ PROBÍHAT U JEHO ZDROJE. Mokrá frakce nesmí být smíchána 
      se suchou, neškodnou, snadno zpracovatelnou, recyklovatelnou částí,
      protože pokud už je s ní už jednou 
      smíchána, nemůže být jednoduše opět oddělena a končí ve spalovnách
      nebo (většinou) na skládkách.. 
      Kontaminace podzemních vod od
      filtrátu, který je až 100x silnější než domovní kanalizační splašky,
      má 
      původ v potravinové části odpadu na skládce. Bakteriální rozklad těchto
      potravinových odpadů má za 
      důsledek pokles pH a produkuje filtrát, který je kyselejší a dokonce
      schopný rozpouštět těžké kovy. 
      Anaerobní vyluhovací proces na skládce vytváří výbušné a některé
      jedovaté plyny vytvářející velké oblasti 
      nevhodné pro jakoukoli městkou zástavbu nebo popř. přírodní využití.
      Tak tato malá část městského 
      odpadu způsobuje nepřiměřený problém, zcela nepoměrný k jeho množství. 
      Ochrana půdy před znečisťujícími
      látkami je životně důležitá.Proto je nutné, aby byla chráněna
      funkčnost a 
      úrodnost půdy zamezením rozšiřování její kontaminace. Také je třeba
      udržovat (nebo zvyšovat) obsah 
      organické složky půdy. 
      Existuje několik způsobů, jak podpořit tento proces a jeden z nich je
      regenerace potravinového odpadu na 
      polích (kam se dostane s pomocí drtiče potravinových odpadů přes
      kanalizaci a ČOV). 
      Potravinový odpad ve své prosté formě obsahuje organický materiál a
      živiny hodnotné pro půdu. To 
      podporuje i směrnice uvedená v Tématické strategii pro ochranu půdy
      EU a poskytuje možnost výživného 
      obohacení půdy, (pokud zamezíme kontaminaci splaškových kalů). 
      V současné době přicházejí
      v úvahu pouze 3 použitelné alternativy pro nakládání s tímto mokrým 
      zahnívajícím proudem odpadu. Jsou to: 
      1. Vytvořit a zpracovávat
      domovní kompost a recyklovat kompost v zemině zahrádky během letních
      měsíců, 
      kdy je teplota vhodná pro biologické kompostovací procesy. 
      2. Odkládat tuto zahnívající
      část při separátním pouličním sběru, který je ukládán do centrální
      komunální 
      kompostárny (ale opět ve vztahu k vhodným klimatickým podmínkám) 
      3. Drtit potravinový odpad v
      drtičích na tak malé částečky, že budou odplavovány kanalizačním
      systémem 
      do čističek odpadních vod. 
      Všechna tato řešení předpokládají
      zodpovědnost každého obyvatele, aby plnil svůj úkol v plánu odpadového 
      hospodářství. 
      Prozkoumejme tedy současné alternativy strategie organizace potravinového
      odpadu: 
      1. Domovní kompost vyžaduje
      jisté organizační a technologické schopnosti týkající se toho, co můžete
      a 
      nemůžete kompostovat a zároveň také prokysličování kompostu. 
      Také je nutné mít kam dávat finální produkt-kompost (např. zahrádku). 
      Dále to vyžaduje vhodné klima, ne příliš vlhké, chladné nebo horké. 
      Ve společnosti přetrvává názor o výhodách kompostovacích zařízení
      a vlastních soukromých kompostů. Je 
      nutné si však uvědomit, že vlastní kompostování, které by mělo přinést
      výsledný efekt v podobě kvalitního 
      produktu s vysokou nutriční hodnotou, je nesmírně náročný proces a
      lze zcela objektivně konstatovat, že 85 
      % vzniklých kompostů není prováděno tak, jak by se dle předpisů mělo
      provádět (kuchyňský odpad nelze 
      samostatně kompostovat!) a výsledkem toho je nekvalitního produktu s
      velmi nízkou nutriční hodnotou, 
      který by se prakticky měl používat pouze na zakrývání skládek. 
      Negativními faktory jsou: zápach, více vytvořeného metanu a jeho uvolňování
      do atmosféry, větší sklon k 
      pronikání filtrátu do podzemních vod a časté rozmnožování plísní,
      které napadají rostliny. Tyto komposty 
      také více přitahují bacilonosiče, způsobující choroby. 
      Navíc tato metoda není vhodná
      pro sídlištní byty. Tedy jako všelék na tento problém tato metoda 
      nefunguje. Ale je to jedno z řešení použitelných za jistých
      specifických okolností . 
      2. Komunální kompostování
      potravinového odpadu opět vyžaduje skladování vzhledem k 
      nepravděpodobnosti každodenního svozu. Toto skladování představuje
      ohrožení veřejného zdraví. Dále by 
      obce musely zpracovávat, provzdušňovat, míchat a využívat kompost.
      To je jistě možné v mnoha obcích, 
      jelikož většinou mají parky, kde by se kompost mohl využívat. Během
      období vegetačního klidu by musel 
      být kompost uskladněn a provzdušňován, aby se zabránilo zápachu, stížnostem
      a ohrožení veřejného zdraví 
      (hlodavci atd.) 
      Systém svozu kompostovacích
      nádob z lokalit, kde nelze zakládat komposty individuálně, naráží
      na 
      technický problém: nádoby jsou umístěny v prostorech, kde jsou i
      klasické popelnice či kontejnery. 
      Ať je jakkoli technicky zabezpečíte, najde si „do nich“ cestu také
      nejchytřejší hlodavec-potkan. A navíc si „z 
      nich“ najde cestu nepříjemný odér. 
      Svoz kompostovacích nádob musí být samozřejmě podstatně častější,
      než u klasických popelnic. Auta, která 
      obsah kompostovacích kontejnerů sváží stojí peníze a navíc také
      produkují emise. 
      Regionální kompostárny by totiž měly být umístěny mimo dosah obytných
      částí a proto svozová auta musí 
      najet hodně kilometrů. 
      A to už nemluvíme o tom, že do těchto nádob by všichni bez výjimky
      museli házet pouze biologický odpad. 
      Hned na počátku tedy předpokládáme ideálního člověka (což samozřejmě
      nikdy nefunguje). 
      3. Odvádění základního
      kuchyňského odpadu do kanalizace a do ČOV má tu výhodu, že je
      odpad 
      OKAMŽITÉ odváděn pryč pomocí veřejně používaných zařízení
      (drtič + kanalizace) a procesů (ČOV), které 
      byly pro tento účel navrženy. Tento postup by zvýšil zátěž
      kanalizace a ČOV u rozptýlených pevných látek 
      (SS), organického uhlíku (BSK), dusíku (N), fosforu (P) a tuku až při
      osazení drtičů vyšším než 10% 
      (stávající stav je v ČR hluboko pod 1% s nárůstem max.0,16% za
      rok!!) 
      Tento systém odvádění odpadu eliminuje zápach v kuchyni a na ulici a
      problémy se skladováním odpadu; 
      dále také zajišťuje to, že ostatní recyklovatelný odpad ( noviny,
      střepy, plechovky a plast) může být 
      skladován a snadněji se s ním zachází. Recyklovatelné materiály
      jsou totiž pro další účely nepoužitelné, 
      pokud jsou znečištěny organickým materiálem. 
      V Evropě si drtiče získaly uznání pro své možnosti v odpadovém
      hospodářství potravinového odpadu teprve 
      v současnosti, což je hlavním důvodem, proč Evropané vyvinuli jiné
      systémy odpadového hospodářství s 
      potravinovým odpadem, jako je kompostování. Nasycení trhu je největší
      ve Velké Británii, kde využívá drtiče 
      5% domácností. Celkový počet se odhaduje na 100 000 drtičů prodaných
      za rok v Evropě a roční nárůst 
      nasycení domácností je méně než 1%. 
      Dalším důležitým aspektem
      použití drtičů je následující skutečnost: tělesný odpad vtékající
      do systémů 
      čištění odpadních vod obsahuje omezené množství uhlíku ( uhlík z
      potravin je lidmi vydechován jako oxid 
      uhličitý, takže splašky jsou obohacovány dusíkem a fosforem), přidáváním
      potravinového odpadu přibývá 
      množství uhlíku, které zvyšuje míru vytváření biologicky pevných
      látek. Čím více biologických pevných látek 
      se vytváří v čističce odpadních vod, tím více živin, dusíku a
      fosforu se vstřebává do biomasy, která je ze 
      systému odebírána jako kal. 
      Odvedení biologicky pevných
      látek z čističky do půdy představuje životaschopnou metodu
      recyklace. Tento 
      způsob je nejvýhodnější pro zachování živin z potravinového
      odpadu v recyklovatelné formě. 
      Technologie drtičů není ani
      stará ani nová. Základním kamenem dopravy potravinového odpadu je
      drtič, 
      který drtí potravinový odpad na malé kousky a odnáší je s pomocí
      vody. 
      Drtič je navržen tak, aby jím procházel pouze potravinový odpad.
      Ostatní materiály jiné než potravinový 
      odpad (víčka PET lahví, textilie atd.) drtič není schopen podrtit (a
      tedy následně pustit do kanalizace). 
      Podle světových studií se při
      používání drtičů zvýší množství kalů v ČOV při níže uvedené
      úrovni osazení 
      drtičů 
      
        
          | 
             procento osazení 
            domácností drtiči  | 
          
             zvýšení objemu kalu v
            ČOV 
            oproti počátečnímu stavu o  | 
         
        
          | 1% | 
          0,5 % | 
         
        
          | 5%  | 
          2,5% | 
         
        
          | 10%  | 
          5% | 
         
       
      Obecně lze říci, že s
      ohledem na kapacitu zpracování kalu v čističkách odpadních vod
      nebude toto malé 
      navýšení představovat problém a navíc kal pocházející z kuchyňského
      odpadu zlepší kvalitu celkového 
      množství kalu. 
      Velmi podstatnou informací je, že neexistuje žádná studie nebo
      dlouhodobé měření podporující zákaz drtičů. 
      Přídavné množství kanalizačních kalů vytvářené při používání
      drtičů doplňuje výživný organický materiál do 
      kanalizačních kalů a zvyšuje kvalitu konečného produktu. 
      Proto by zákaz drtičů nevedl k ochraně životního prostředí, spíše
      naopak . 
      Riziko použití kalů z ČOV se objeví až ve chvíli, kdy kanalizační
      kal obsahuje příliš vysokou koncentraci 
      těžkých kovů, jejíž původcem je průmysl. 
      
      Studie Univerzity ve
      Wisconsinu 
      Ve studii Univerzity ve Wisconsinu
      byl srovnáván v průběhu 4 let dopad na životní prostředí a
      ekonomický 
      vliv pěti různých systémů odpadového hospodářství u 100 kg
      potravinového odpadu, aby se zjistilo, který 
      systém je nejvýhodnější. Studie odpadového hospodářství zkoumala
      místa, kde byly: 
      » Drtiče potravinových odpadů připojeny na ČOV ve veřejném
      vlastnictví 
      » Obecní pevný odpad byl svážen/skládkován 
      » Obecní pevný odpad byl svážen/obnovitelná energie 
      » Obecní pevný odpad byl svážen/kompostován 
      » Drtiče potravinových odpadů napojené na místní septik 
      
      Z pohledu přímých nákladů obce má
      kombinace drtiče potravinových odpadů připojené na ČOV ve 
      veřejném vlastnictví zcela nejnižší náklady. Pořadí je (od nejnižších
      pro nejvyšší): 
      » Drtiče potravinových
      odpadů připojeny na ČOV ve veřejném vlastnictví 
      » Obecní pevný odpad byl svážen/skládkován 
      » Obecní pevný odpad byl svážen/kompostován 
      » Obecní pevný odpad byl svážen/obnovitelná energie (spalování) 
      » Drtiče potravinových odpadů napojené na místní septik- mají
      nejvyšší náklady ze všech, ale jelikož jsou 
         veškeré náklady placeny přímo majitelem, jsou náklady
      obce nulové. 
      Z pohledu životního prostředí
      jsou hlavní závěry zprávy: 
      » Oddělování potravinových
      odpadů pomocí drtičů do ČOV ve veřejném vlastnictví je optimální,
      pokud 
         jsou systémy manipulace s pevným materiálen adekvátní,
      metan je spalován pro vytváření energie a pevný 
         materiál je zpracováván na kaly, které jsou vráceny do půdy 
      » Mezi pěti metodami likvidace mají drtiče potravinových odpadů
      zpracovávající potravinový odpad přes 
         ČOV nejnižší emise do vzduchu (např. skleníkové
      plyny), převádí potravinový odpad do kalu, který může být 
         recyklován (kultivace půdy nebo výroba plynů) a jsou dobrým
      prostředkem pro prvotní separaci 
         potravinového odpadu od pevného odpadu. 
      » Potravinový odpad je ze 70-ti % tvořen vodou a proto se lépe hodí
      pro zpracování v ČOV než v zařízení 
         pro likvidaci pevného odpadu (např. skládky, spalování) 
      » Potravinový odpad je bohatý na uhlík, který zvyšuje vytváření
      tuhé bio-látky (kalu), při zvýšení úrovně 
         živin, dusíku a fosforu (obohacuje kal pro zemědělské účely) 
      » Kal z drtičů potravinových odpadů poskytuje hodnotný prvek v
      procesu de-nitrifikace v ČOV, vzhledem k 
         jeho nízké úrovni dusíku. 
      » Potravinový odpad je vhodný pro kompostování jelikož vysoký obsah
      vody podporuje kompostovací 
         proces. Ale toto velké množství vody vyžaduje obracení
      materiálu, aby proces nebyl anaerobní, 
      
      Politika a legislativa EU 
      
      Politika a legislativa EU nechává
      na jednotlivých na členských státech, jaké metody likvidace odpadů přijme. 
      Proto se cíle a legislativa v členských státech nepatrně liší v závislosti
      na faktorech jako jsou ekologické 
      uvědomění obcí a občanů a na kapacitě čističek odpadních vod, na
      trhu s odpadními vodami a bioplynem, 
      klimatu a kulturním ohledu a postoji k novým technologiím. 
      
      Životní prostředí 
      
      Omezení nebo úplný úřední
      zákaz DPO by měl za důsledek snížení množství potravinového
      odpadu 
      vytříděného z ostatního odpadu, který by jinak byl znovu využitelný
      jako kompost, bioplyn a zemědělské 
      hnojivo. Tento důsledek je v rozporu s cíli šestého programu Rámcové
      ochrany životního prostředí a se 
      směrnicí EC o skládkách, které vyzývají k posílení snah o
      recyklaci a obnovu organického odpadu. Už se 
      zjistilo v oblastech, kde se sváží tříděný odpad, že značná část
      odpadu je odhazována do „ostatníhoodpadu“. 
      V domácnostech, kde se používají drtiče, je méně důvodů, proč
      neoddělovat potravinový odpad 
      od pevného odpadu. Proto podíl obnovy této části domovního odpadu v
      podobě bio-plynu a hnojiva pro 
      půdu je větší tam, kde se používají drtiče. 
      
      Veřejné zdraví 
      
      Domácnosti, které skladují
      nebo kompostují potravinový odpad a personál zapojený do sběru a
      zpracování 
      potravinového odpadu jsou předmětem jistého zdravotního rizika z
      pohledu kontaktu s patogenními látkami, 
      výpary, hmyzem, hlodavci atd. Stávající studie odhalily skutečnost,
      že endotoxiny a glukany uvolněné z 
      kompostovatelného materiálu uchovávaného v domácnosti dříve než je
      svezen a zpracován mohou ulpět na 
      měkkém povrchu jako je koberec, postel a gauč mohou dráždit dýchací
      cesty nebo způsobit respirační potíže 
      jako je astma. Z toho důvodu pro citlivou skupinu populace jako jsou starší
      lidé a jednotlivce vnímavé na 
      alergie by mohlo uchovávání potravinového odpadu nebo jeho kompostování
      znamenat velké zdravotní 
      riziko. 
      
      Kanalizační systém 
      Toto je nejkřehčí prvek systému,
      protože vzhledem k charakteristice typicky napojené na místní stav 
      životního prostředí (spád-stav údržby-smíšené nebo oddělené
      potrubí, atd.) 
      Pro minimalizaci rizika ucpání nebo sedimentace stanovil Evropský a
      mezinárodní normalizační úřad normy 
      jak pro drtič (CENELEC EN 60335-2-16 a EN 55014) tak pro připojovací
      potrubí (CEN EN 12056 – 1:2000). 
      Mimoto existující studie a praktická zkušenost více než 65 let učinily
      závěr, že nebyla zaznamenána žádná 
      specifická ucpávání nebo problémy s přeplněním kanalizace. Dle těchto
      technických studií se objevily pouze 
      zanedbatelné problémy při dopravě podrceného potravinového odpadu
      kanalizací. Laboratorní studie 
      provedené v Itálii neprokázaly významný nárůst nánosů nebo utváření
      bio-plynu v kanalizačním potrubí ve 
      srovnání s průměrem italského města. 
      Zkušenost ukázala, že úroveň
      nasycení trhu do 15-20% uživatelů nemá za důsledek významné
      odchylky v 
      charakteristice příchozího kalu. Mezi 20-35% nasycení trhu se zvýší
      spotřeba energie systému v důsledku 
      větší respirace aktivní biomasy a větší produkce kalu. Při rozšíření
      do 35-40% musí být přidáno další zařízení 
      k ČOV. Je nutné poznamenat, že úroveň nasycení trhu v Evropě nepřekročí
      15% během příštích 25-30-ti 
      let. Toto souhlasí se všemi ostatními studiemi po celém světě. Normální
      nahrazování a vývoj kanalizačních 
      systémů umožní přizpůsobení se vzrůstajícímu zatížení spojenému
      s drtiči. 
      Dále také (v rozporu s všeobecným
      názorem) používání drtičů nezpůsobí značný nárůst spotřeby
      pitné vody 
      potřebné ke splachování podrceného odpadu. nárůst spotřeby vody
      byl vypočítán na 2,1m3 za rok u typické 
      rodiny (2,7 osoby) nebo 3-4,5 litrů na domácnost za den, přibližně
      takové množství, jako je jedno 
      spláchnutí WC.Proto jsou výdaje na spotřebu vody při používání
      drtičů považovány za nevýznamné. 
      
      Mastnota a tuk a kanalizace 
      Při drcení studenou vodou dojde
      ke sražení - ztuhnutí mastnoty a tuků již v drtící komoře, kde se
      současně 
      tato mastnota spojí s ostatními částečkami rozdrcených odpadů. To
      znamená, že proudící studená voda 
      zabrání jakémukoliv usazování mastnoty v kanalizaci. Navíc
      potravinové zbytky drcené v drtiči obsahují 
      pouze zanedbatelné množství tuku. Proto nepředstavuje pro kanalizaci
      zatížení - a to především s ohledem 
      na to, že se tyto tikové zbytky do kanalizace stejně dostávají (i když
      domácnost nemá drtič) a sice 
      spláchnutím přes WC. 
      
      Výskyt hlodavců v kanalizaci 
      Z drtiče odchází do kanalizace
      odpadní voda s drobečky potravinového odpadu maximální velikosti půl
      zrnka 
      rýže. Hlodavec musí potravu, kterou chce konzumovat, uchopit do pacek a
      pak ji teprve může hlodat. 
      Nejmenší rozměr potravinového zbytku, který může hlodat, je 0,5 cm.
      Tedy drobečky obsažené ve vodě, 
      které jdou z drtiče, není schopen konzumovat. 
      V USA byly drtiče zavedeny (před více než 80-ti lety) právě kvůli
      eliminaci výskytu hlodavců pro zabránění 
      epidemiím. V oblastech s plným osazením drtičů byli hlodavci zcela
      eliminováni. Nejen že pak nešířili 
      nakažlivé choroby, ale také hlodavci nedevastovali kanalizační potrubí.V
      tomto smyslu tedy mají drtiče 
      neoddiskutovatelně pozitivní vliv na zdraví obyvatelstva a na stav
      kanalizační sítě. 
      Při použití drtičů dojde k tomu, že veškerý potravinový odpad
      odstraníme z odpadkových košů a popelnic. 
      Proto nedochází k jeho hnilobě a zápachu a tak hlodavce nemá co přitahovat.
      Do vlastní kanalizační sítě jde 
      tento potravinový odpad z drtiče rozdrcený na minimální zrnitost a je
      součástí odtékající vody, takže nikde 
      nejsou kusy zbytků, které by hlodavci mohli hlodat. 
      
      Kal 
      Používání drtičů vytváří
      primární kal. Kal je bohatší na živiny než mnoho jiných typů kalů. 
      Dále pak může být organická hmota používána pro výrobu bio-plynu. 
      Organická část domovního
      odpadu činí zhruba 40% hmotnosti domovního odpadu.Ten je tvořen především 
      zahradní drtí, potravinovým odpadem a papírem. Potravinový odpad z
      domácností obsahuje zbytky zeleniny, 
      kávovou sedlinu a potravinové zbytky (většinou vařené jídlo). Hlavně
      vařené jídlo a zbytky zeleniny mají 
      vysoký obsah vody (minimálně 70%). 
      Mnoho odborníků, firem zabývajících se odpadovým hospodářstvím, místních
      úřadů a domácností připouští, 
      že sběr potravinového odpadu ve vnitřním městě je problematický.
      Termíny svozu jsou příliš dlouhé a 
      skladování potravinového odpadu způsobuje nepříjemný zápach a
      hygienické problémy jak obyvatelům, tak 
      pracovníkům svozových firem. Ukazuje se, že svezený bio-odpad není
      dostatečně „zelený“ a podstatná část 
      této frakce spíše použitelná pro spalování. 
      Lidé jsou také už znechuceni nepříjemnými zápachy a nehygienickými
      podmínkami spojenými se 
      skladováním potravinového odpadu u nich doma. Proto je také počet účastníků
      na třídění potravinového 
      odpadu do kompostovacích nádob celkem nízký. 
      Navíc způsobuje mokrá část
      organického odpadu těžkosti pro kompostárenství. Překážky, se kterými
      se 
      setkáváme, jsou prvotně spojeny s nečistotou produktu (např.nadbytek
      soli a různé nečistoty a nízký obsah 
      dusíku a fosforu), která znehodnocuje konečný produkt. 
      Proto větší část mokrého odpadu, který byl vytříděn občany, končí
      ve spalovně nebo jako plnivo výkopů, 
      dálniční navážky nebo rekultivační zóny při obnově životního
      prostředí. Následkem toho je, že jen malá část 
      tohoto odpadu je zapracována do půdy jako hnojivo prodávané pro
      agronomické potřeby pro kultivaci 
      květin, zemědělské hnojivo a zahrádkáře. Také je zřejmé, že
      zisk (resp. návratnost investic) z kompostování 
      je velmi malý, jak z ekonomického hlediska, tak z perspektivy ochrany životního
      prostředí. 
      
      Shrnutí podstatných faktů: 
      
      » Drtiče potravinových
      odpadů představují pro odpadové hospodářství velmi zajímavou a účinnou 
         alternativu recyklace potravinového odpadu. 
      » Velmi malé procento osazení drtičů v domácnostech a stravovacích
      provozech a minimální meziroční 
         nárůst počtu instalovaných kusů nepředstavuje nebezpečí
      pro kanalizaci a technologické procesy v 
         čističkách odpadních vod. 
      » Používání drtičů eliminuje výskyt potkanů v kanalizaci a u
      popelnic. 
      » Drtiče jsou po stránce jejich uživatele velmi příjemné a pohodlné
      řešení třídění „mokrého“ odpadu od 
         suché složky. Lidé tímto způsobem potravinový odpad rádi
      třídí. 
      » Tím, že drtič využívá jako dopravní cesty do ČOV stávající
      kanalizaci, nejsou potřeba další návazné 
         investice. 
      » Podrcený potravinový odpad navíc zvyšuje nutriční hodnotu kalu
      vznikajícího jako finální produkt ČOV. 
      Použitá literatura: 
      Studie CECED - prováděná v
      zemích EU, 
      Studie Univerzity Toronto- prováděná v Kanadě 
      Studie Univerzity ve Wisconsinu- prováděná v USA 
      Studie Technické univerzity města Delft- prováděná v Holandsku 
      Studie Institutu vodohospodářství a odpadového hospodářství v
      Hannoveru-prováděná v Německu 
      Tyto kompletní studie i s výsledky měření
      jsou Vám na vyžádání k dispozici.
    
      |